www.tylisos.gr
Σήμερα η Τύλισος αφουγκράζεται τις σύγχρονες προκλήσεις και ανοίγει νέους δρόμους δράσης και προοπτικής στην κοινωνία της πληροφορικής. Προχωράμε με όραμα την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, τη ριζική ανανέωση και αναδιάρθρωση όλων των πληροφοριών για τις υπηρεσίες και τα πολιτιστικά δρώμενα που προσφέρει ο δήμος μας.
 
20.04.2024
ΕλληνικάEnglish
ΜΕΝΟΥ
ΜΕΛΗ

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων & την Ε.Ε από το Ε.Γ.Τ.Π.Ε. - Π Στα πλαίσια του Ε.Π. «Α.Α.-Α.Υ. 2000-2006» ΑΞΟΝΑΣ 7 Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.) Μέτρο 7.9.3
Έκθεση γλυπτών Γιάννη Κλινάκη στο Μάραθος Εκτύπωση E-mailΑίθουσα Τέχνης Μαράθου - Έκθεση γλυπτών Γιάννη Κλινάκη
Ο Γιάννης Κλινάκης γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Μάραθος Μαλεβιζίου.
    Έξι χρόνια αργότερα, στις 21 Αυγούστου 1944, ο πατέρας του, μαζί με άλλους δέκα έξι Μαραθιανούς, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές. Έτσι από μικρός, όπως και όλα τα παιδιά της ηλικίας του, βίωσε τη σκληρότητα της κατοχής και την αβεβαιότητα των μεταπολεμικών χρόνων. Δούλεψε ως αγρότης, εργάτης γης σε δημόσια έργα και νταμάρια για πολλά χρόνια. 
    Το 1964 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Αθήνα, όπου δούλεψε ως οικοδόμος με παράλληλη συνδικαλιστική δραστηριότητα, μέχρι το 1979. Το 1969 ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη γλυπτική. Σταδιακά αφοσιώθηκε σ΄ αυτήν μειώνοντας την απασχόληση του στην οικοδομή.

   Αρχικά εργάστηκε στο χυτήριο του γλύπτη Μεμά Καλογεράτου και στη συνέχεια (1971) βρέθηκε κοντά στο Χρήστο Καπράλο, διάσημο γλύπτη και ζωγράφο, από το έργο του οποίου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό.
   Από το 1979 μέχρι και σήμερα αφιερώθηκε αποκλειστικά στην γλυπτική. 
   Το 1985 έστησε στο χωριό του το Μάραθος, στο χώρο του Μνημείου δικά του έργα σε χαλκό και δημιούργησε ένα σύνολο Μνήμης για τους Πεσόντες και την Εθνική Αντίσταση.
   Το 1991 έγινε μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) και την ίδια χρονιά μέλος του Δ.Σ. του «Ιδρύματος  Χρήστου Καπράλου» μέχρι τον Ιανουάριο του 1996, οπότε διελύθη και μεταβιβάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη. 
   Τέσσερα χρόνια αργότερα (1995) μετακόμισε από τη Αθήνα στην Αίγινα όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ενώ παράλληλα έχει και την ευθύνη του «Μουσείου Χρήστου Καπράλου».
   Η ανθρώπινη φιγούρα είναι το βασικό θέμα της δουλειάς του σε μέταλλο, μάρμαρο και τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά πάνω σε ξύλο. Έχει παρουσιάσει μια σειρά με Κρητικές ανθρωπόμορφες λύρες, μια ενότητα με αγωνιστές του ΄21 και της Εθνικής Αντίστασης καθώς και γλυπτά με συμβολικό περιεχόμενο. Η επιμήκυνση των μορφών, οι αδρές επιφάνειες και ο τονισμός  του ηρωϊκού-δραματικού στοιχείου χαρακτηρίζουν τα γλυπτά του. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
   Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις («Διαμαρτυρία»-1972, «Αίθουσα Τέχνης» Ηράκλειο-1993, «Έρσης»-1996) και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις «Αρχαία Ολυμπία»-1991-1992, «Γλυπτική ΄97» Θεσσαλονίκη-1997 κ.α.)
   Τα έργα του, τα οποία αποτελούν Πολιτιστική Κληρονομιά για τον τόπο του, τα έχει δωρίσει από το 2009  στο Δημοτικό διαμέρισμα Μαράθου, του Δήμου Τυλίσου όπου και εκτίθενται μόνιμα στην "Αίθουσα Τέχνης Μαράθου".


Image
Η "Αίθουσα Τέχνης Μαράθου" όπου στεγάζεται η έκθεση 

Image
Για λήψη του ενημερωτικού φυλλαδίου της έκθεσης πατήστε εδώ

Φωτογραφίες Έκθεσης


 
Ηλ.Κατάστημα
Φόρουμ
Videos
Site Map
Newsletter