Μέγαρο Σκλαβόκαμπου στις Γωνιές |
|
|
Αρχαιολογικοί Χώροι στο Δήμου Τυλίσου
Μέγαρο Σκλαβόκαμπου στις Γωνιές
Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Τύλισο θα συναντήσουμε το Μέγαρο Σκλαβόκαμπου. Το 1930, όταν ανοιγόταν ο δρόμος Τυλίσου – Ανωγείων, λίγο πριν τις Γωνιές ανακαλύφθηκαν τα ερείπια ενός μεγάλου αρχαίου κτιρίου. Οι ανασκαφές του Σπύρου Μαρινάτου, που επακολούθησαν, έφεραν στο φως ένα μέγαρο της μινωικής εποχής χτισμένο γύρω στο 1500 π.Χ.
Τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν 39 πήλινα σφραγίσματα (χρησιμοποιούνταν για την ασφάλεια των επιστολών και των δεμάτων, όπως το βουλοκέρι), με διαφορετικές παραστάσεις αποτυπωμένες επάνω τους. Βρέθηκαν επίσης ζωγραφισμένα αγγεία, κύπελα, πιθάρια και εργαλεία. Από το σημείο που βρίσκεται το μέγαρο περνούσε ένας από τους πιο σημαντικούς δρόμους που ένωναν τη δυτική με την κεντρική Κρήτη.
Μινωικό Μέγαρο Σκλαβόκαμπου
Το μέγαρο του Σκλαβόκαμπου μοιάζει με τα τρία μέγαρα που βρέθηκαν στην Τύλισο, δεν διαθέτει όμως την πολυτέλεια εκείνων. Καταστράφηκε από φωτιά που προκλήθηκε από σεισμό (πιθανώς το σεισμό της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας, το 1450).
Από τους τοίχους του σήμερα σώζονται μόνο οι βάσεις. Κάποτε ήταν αρκετά ψηλότεροι, αλλά καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β? Παγκοσμίου Πολέμου. Γύρω από το μέγαρο έχουν ανακαλυφθεί κτίρια της υστερομινωικής εποχής, ένδειξη της ύπαρξης ολόκληρου οικισμού στην περιοχή. Από το μέγαρο του Σκλαβόκαμπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στη στενόμακρη κοιλάδα του Σκλαβόκαμπου (ονομάζεται έτσι επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, κατά τις επαναστάσεις της Κρήτης σκλαβώθηκαν εκεί διαδοχικά εφτά Τούρκοι πασάδες).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Α. Βασιλάκης, Τύλισος, Έκδοση της Κοινοτικής Επιχείρησης Τυλίσου 1997 Το Μαλεβίζι, Έκδοση του Οργανισμού Ανάπτυξης Μαλεβιζίου (ΟΡ.Α.ΜΑ.),1998 Το Ηράκλειον και ο Νομός του, Έκδοση της Νομαρχίας Ηρακλείου, 1971 xfgbd
|